3 tips om minder afgeleid te worden

Afleiding en uitstellen 

Ik denk dat elke student het wel herkent: eigenlijk moet je aan je studie werken. Je moet leren voor je tentamen, een presentatie voorbereiden, artikelen lezen of een essay schrijven. Maar ondanks dat je dit wel wilt doen, krijg je niet voor elkaar. Toch nog maar een aflevering op Netflix, sporten, een drankje doen, de stad in, of zelfs je kamer op ruimen. Je grijpt alles aan om maar niet te hoeven beginnen, je doet het straks wel. Natuurlijk is dit niet altijd erg, leuke dingen doen is zelfs heel belangrijk. Maar soms is het belangrijk dat je toch écht gaat beginnen. In deze blog geef ik je drie tips om met je uitstelgedrag om te gaan.

Tip 1: Concentratie

Wat veel studenten doen is een hele lange tijd achter elkaar aan hun studie te besteden. Dit klinkt misschien wel als een goed idee, maar uiteindelijk is dit niet effectief. Er is namelijk niemand die zich zo lang achter elkaar kan concentreren. Hoe lang je je achter elkaar kunt concentreren is voor iedereen verschillend. Het is heel nuttig om eens te kijken hoe lang je je aandacht op je studie kunt houden. Dit doe je door pen, papier en een stopwatch (liefst niet op je telefoon) bij de hand te houden. Zet zodra je begint met studeren de stopwatch aan en houd het studeren zo goed mogelijk vol. Wanneer je merkt dat je veel afleidende gedachten krijgt, een sterke drang voelt om te stoppen met leren of een pauze wilt nemen (drinken/eten halen, naar de wc gaan), zet je de stopwatch uit. Doe dit een paar keer achter elkaar. Bereken daarna hoe lang je gemiddeld je concentratie kunt vasthouden. Gebruik deze tijd om een planning te maken. Als er bijvoorbeeld 20 minuten uitkomt, dan plan je steeds delen van 20 minuten gevolgd door een korte pauze (bijv. 5 minuten). Door op deze manier te werken zal je minder snel afgeleid raken.

Tip 2: Geef niet toe aan afleidende gedachten

Vaak lijken de gedachten die tijdens het studeren spontaan in je opkomen heel belangrijk, maar dat zijn ze niet. Om deze afleidende gedachten van je af te zetten kun je deze opschrijven in een notitieboekje zonder er verder iets mee te doen. Wanneer je even pauzeert kun je kijken naar de lijst met afleidende gedachten en beslissen of je er al iets mee wilt doen. Let op: dit hoeft niet! Je kunt ze ook laten liggen tot een later moment. Vaak lijken de afleidende gedachten heel belangrijk als ze door je hoofd schieten, maar als je er dan later naar kijkt blijken ze dat helemaal niet te zijn.

Tip 3: Zorg voor zo min mogelijk afleiding in je omgeving

Ga eens na wat de typische dingen zijn die jou afleiden tijdens het werken aan je studie. Dit kan je telefoon zijn (whatsapp, instagram, snapchat), een huisgenoot, je huisdier, mails die binnenkomen, muziek of tv die aan staan, noem maar op. Hierna ga je een strategie bedenken om hier zo min mogelijk last van te hebben.  Als je huisgenoot té gezellig is en elk uur een praatje komt maken, plak dan eens een briefje op je deur dat je bijvoorbeeld tot 17 uur niet gestoord wilt worden. Als je vaak afgeleid wordt door je telefoon, leg deze dan eens in je kast of zet hem gewoon uit. Raak je afgeleid door alle emails die je krijgt? Zet dan gewoon je mail niet open (als dit mogelijk is). Door je bewust te worden van alle dingen die je afleiden en een manier te bedenken om hiermee om te gaan zal je minder afgeleid raken.

Glansreijk Studentencoach

Wij ondersteunen studenten bij alle uitdagingen die ze tegenkomen in hun studie of studietijd. Misschien vind je het moeilijk om prioriteiten te stellen, om je te concentreren of om je draai te vinden op je studie. Of vind je het gewoon fijn om met een onafhankelijke coach te sparren over je studie of verdere loopbaan. Want welke kant wil je eigenlijk op later? Wat zijn je doelen en hoe kom je daar? Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via kimpril@glansreijk.nl of onderstaand contactformulier.

3 tips om minder snel afgeleid te raken
Getagd op:                                                    

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: