studenten

Problemen onder studenten

Eigenlijk kon je er gisteren en vandaag niet omheen, er was eindelijk veel aandacht voor psychische problemen onder studenten. De kranten en online nieuwssites stonden er vol mee. Een kleine greep uit de titels: ‘Studenten vallen bij bosjes uit met psychische problemen1‘, ‘Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk2‘, ‘Studentenartsen: Sterke groei psychische problemen studenten3‘, ‘Studenten steeds vaker in de problemen door prestatiedruk4‘ en ‘Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk: De psychologen zijn niet aan te slepen5‘. Het is dus wel duidelijk dat er wat aan de hand is bij de hedendaagse studenten. We hebben de belangrijkste dingen die besproken zijn voor je samengevat.

Huisartsen

Huisartsen hebben steeds vaker studenten in de praktijk die kampen met vermoeidheid, concentratieproblemen, angst- en/of paniekaanvallen, slaapproblemen. Daarbij zien ze vaak dat studenten met deze problematiek zich storten op middelengebruik, zoals drugs en alcohol. Verder bleek uit onderzoek, dat gedaan is door huisartsen in samenwerking met de hogeschool Windesheim, dat een kwart van de studenten kampt met burn-out klachten. Maar hoe komt dat dan?

Kwetsbare fase en taboe

Deels heeft dit te maken met het feit dat studenten in een kwetsbare levensfase zitten. Zij krijgen ineens veel verantwoordelijkheden en moeten op hun eigen benen gaan staan. Maar ook stress, prestatiedruk en zorgen om tentamens spelen een grote rol. Daarnaast heerst er onder studenten ook een taboe op psychische problemen. Als anderen het kunnen, waarom kunnen zij het dan niet? Een burn-out is toch voor volwassenen die al jaren werken? Hulp zoeken wordt vaak uitgesteld omdat de drempel zo hoog ligt, terwijl het juist zo belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken. Burn-out is een probleem dat zich langzaam ontwikkelt. Hoe langer er gewacht wordt met het zoeken van hulp, hoe langer het herstel zal duren.

Hoge (prestatie)druk 

Ook bij het programma M, op NPO werd er gisteren aandacht geschonken aan dit probleem. Aan tafel een sociaal psycholoog, studentenhuisarts en een student die zelf een burn-out heeft gehad. Over een ding waren zij het helemaal eens: de druk die op studenten ligt is té hoog. De jonge generatie ervaart druk om aan verwachtingen en het perfecte plaatje te voldoen. Dit wordt versterkt doordat studenten voor de meeste studies moet in het eerste jaar een bepaald aantal studiepunten moeten halen. Dit wordt het BSA (Bindend Studie Advies) genoemd en is nodig om door te mogen naar het tweede jaar. Als studenten het BSA niet halen betekent dit in de meeste gevallen dat zij van de studie worden gestuurd en aan een nieuwe studie moeten beginnen.

Financiële zorgen

Daarnaast maken zij zich vaak druk om financiële zaken, zeker sinds de basisbeurs is afgeschaft. Om te studeren moeten de meeste studenten lenen. Daarbij is het ook nog zo dat de prijzen van studentenkamers blijven stijgen. Er is zelfs een hoogtepunt bereikt in de gemiddelde huur die een student voor een kamer betaalt: maar liefst 400 euro per maand6. Om de schuld niet te hoog op te laten lopen moeten de studenten er een of meerdere bijbaantjes bij hebben. Dit kost natuurlijk tijd en energie. Ook zorgt het ervoor dat de studie op de 2e plaats komt te staan. Maar ook dit leidt tot problemen, want er is ook de druk om de studie binnen de normale tijd af te maken. Daarbij oefent de maatschappij een druk uit op studenten om naast de studie ook nog andere dingen te doen.

Social media

De druk die studenten voelen heeft niet alleen te maken met hun studie, maar ook met hun sociale leven. Alles moet perfect zijn, en als het dat niet is moet het in ieder geval perfect lijken. Ondanks dat veel mensen met het argument komen dat jongeren alles op social media niet zo serieus moeten nemen, ze weten tenslotte dat het niet allemaal echt is. Is dat voor jongeren niet zo makkelijk als het lijkt. Zij zijn bij wijze van spreken geboren met een mobiele telefoon in hun hand. Social media is voor hen een soort tweede leven, waarin zij ook een groot deel van hun tijd actief moeten zijn. Ook wordt deze online wereld gevoed door onderwijsinstanties, die veel via internet en de telefoon communiceren. Het rooster staat in een app, een begeleider stuurt in plaats van een mailtje een appje naar je en als je een werkgroep hebt kun je het beste even een gezamenlijke whatsappgroep aanmaken.

Sociaal leven

Naast hun drukke studie- en werkleven willen studenten natuurlijk ook een interessant sociaal leven leiden. Vaak doen ze dit in hun laatste beetje vrije tijd, waardoor er geen moment rust is. En zeker geen tijd voor henzelf. Ze zijn lid van een studentenvereniging, studievereniging, sportvereniging, of doen gewoon veel met hun vrienden of huisgenoten. Alles bij elkaar is dit dus een gevaarlijke cocktail voor studenten.

Bij ons kun je snel terecht!

Als je merkt dat jij als student tegen dingen aanloopt is het zaak dat je hier snel iets aan doet. Zo kun je erger voorkomen en heb je alles sneller weer op de rit. Als je contact met ons opneemt kun je al snel terecht, wij hebben geen wachtlijst. We willen je graag zo snel mogelijk helpen en hebben hier ook de tijd en ruimte voor. Voor studenten hanteren we speciale prijzen en bieden we speciale pakketten aan. Kijk voor meer informatie hier of op onze facebookpagina. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via dit contactformulier:

 

 

1. Studenten vallen bij bosjes uit met psychische problemen (NOS, 14 augustus).

2. Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk (Hart van Nederland, 14 augustus).

3. Studentenartsen: Sterke groei psychische problemen studenten (Medisch Contact, 14 augustus).

4. Studenten vaker in problemen door prestatiedruk (RTL Nieuws, 14 augustus).

5. Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk: De psychologen zijn niet aan te slepen (Volkskrant, 13 augustus).

6. Studenten betalen steeds vaker de hoofdprijs voor hun kamer (NOS, 14 augustus).

Volop aandacht voor psychische problemen onder studenten
Getagd op:                                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: