goed beginnen aan studie

Nieuwe studie

Ga jij binnenkort beginnen met studeren? Of ben je misschien deze week al begonnen? Dan is de kans groot dat je dit best wel spannend vindt. Dit is natuurlijk heel logisch. Als je voor het eerst gaat studeren weet je niet wat je precies te wachten staat. Studeren aan een hoge school of universiteit is heel anders dan de middelbare school. Je wordt losgelaten en moet het toch (voornamelijk) zelf gaan doen en dit kan overweldigend zijn. Het is dan ook logisch dat er voor of tijdens de start van je studie een hoop vragen door je hoofd spoken. Hoe gaat je studiejaar eruit zien? Heb je nog wel vrije tijd? Kun je het wel? Past de studie wel bij jou? Daarnaast leer je natuurlijk in één keer heel veel nieuwe mensen kennen. Vind je die wel aardig? Gaat het wel lukken om vrienden maken?

BSA niet gehaald of verkeerde studie gekozen

Het kan ook zo zijn dat je vorig jaar al aan een studie begonnen was, maar dat het je niet gelukt is om je BSA te behalen (Bindend Studieadvies). Als je het BSA niet haalt mag je niet doorgaan naar het volgende studiejaar, waardoor je noodgedwongen een andere studie moet gaan doen. Verder kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je met goede moed bent gaan studeren, wellicht ook nog goede resultaten haalde, maar de studie niet bij je paste. Ook dan is het beter om een switch te maken naar iets wat je wél leuk vindt. In beide gevallen is het heel spannend om weer opnieuw aan een studiejaar te beginnen. Gaat het je dit jaar wél lukken? Past deze studie wel goed bij je?

5 tips om van dit studiejaar een succes te maken

Tip 1: Doe mee met de introductie(week)

Ook al is een introductieweek niet verplicht, het is wel heel slim (en leuk!!) om hier aan mee te doen. Je komt tenslotte helemaal in je eentje op de nieuwe studie aan. De introductie is een manier om veel mensen te leren kennen. De meeste scholen/universiteiten delen de introductiegroepjes zo in dat je bij mensen van je eigen studie zit. Dit maakt de eerste lesweek een stuk gezelliger en makkelijker. Daarnaast heb je tijdens de introductie de zogeheten intropapa’s en -mama’s: ouderejaarsstudenten die je de ins en outs van het studeren kunnen vertellen.

Tip 2: Begin op tijd

Je zult merken dat je gedurende je studie een stuk vrijer wordt gelaten dan tijdens de middelbare school. Dit kan zo fijn zijn, dat je even vergeet dat je ook echt aan de bak moet. Het is heel handig om een planning te maken, zodat je een overzicht hebt van wat wanneer af moet zijn. Verder geeft het je ook inzicht in de tijd die je aan je studie moet besteden, waardoor je ook weet hoeveel tijd je in leuke dingen kunt steken. Daarnaast geeft het je ook de ruimte als er een keer iets tegenzit of je met onverwachtse dingen te maken hebt (bijvoorbeeld ziek zijn of een plotseling probleem in je privé-situatie).

Tip 3: Durf hulp te vragen

Hulp vragen kan soms moeilijk zijn, het gaat vaak samen met onzekerheid. Als je in een volle collegezaal zit en niemand steekt zijn hand op om te vragen, lijkt het net of niemand een vraag heeft. Waarom zou jij die dan wel hebben? Kom je niet dom over als je een vraag stelt? Ben je de enige die het niet snapt? Het antwoord: natuurlijk niet, maar veel studenten vinden het spannend om een vraag te stellen. Vaak wordt het daarom des te meer gewaardeerd door de docent als je wel gewoon je hand opsteekt. Daarnaast help je er waarschijnlijk ook een medestudent mee. Vind je het te spannend om tijdens de les of college een vraag te stellen? Loop dan na afsluiting van het college naar de docent, vaak is deze bereid om je dan één-op-één verder te helpen. Meestal is het ook mogelijk om de docent een mail te sturen.

Tip 4: Zorg voor een fijne studeerplek

Een rommelige studeerplek leidt je af van het studeren, dat moet je juist niet hebben. Zorg er dus voor dat je studeerplek altijd opgeruimd is voor je begint. Werken in een rustige ruimte geeft je ook rust in je hoofd. Lukt het niet om je kamer (of andere studeerplek) opgeruimd te houden? Kies er dan voor om in de bibliotheek te gaan zitten. Hier is het altijd opgeruimd en lekker rustig. Voor de meeste studenten de perfecte plek om te leren. Let wel op: tijdens en vlak voor de tentamens kan het er erg druk zijn. Dan is het vaak nodig om een plek te reserveren.

Tip 5: Doe ook leuke dingen

Je kunt het best presteren als je een goede balans hebt tussen studie en privé. Waar je aan de ene kant nou eenmaal niet alleen maar kunt studeren, kun je aan de andere kant ook niet alleen maar stappen, netflixen, chillen en feesten. Maak een planning en kijk hoeveel tijd je nodig hebt voor je studie. De overige tijd kun je dan ontspannen. Besteedt die tijd eens aan jezelf, aan sporten, of aan leuke dingen met vrienden of studiegenoten.

Kunnen wij jou helpen?

Vind je het eng om te gaan studeren? Ervaar je veel stress tijdens (de eerste weken van) je studie? Twijfel je aan je studiekeuze? Vind je het moeilijk om prioriteiten te stellen? Krijg je geen goede balans tussen studeren en leuke dingen? Loop je ergens tegenaan of heb je andere vragen? Wij staan voor je klaar en kunnen je met allerlei problemen en vragen helpen. Je kunt dan contact met ons opnemen via het onderstaande formulier. Kijk voor meer tips en informatie op onze facebookpagina of website.

 

Hoe begin je goed aan je nieuwe studiejaar? 5 tips voor een vliegende start
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: