studenten

Grote kans dat het minst favoriete onderdeel van je studententijd weer voor de deur staat: de tentamenweek. Dat betekent meestal dat je weer flink aan de bak moet, even wat minder tijd voor sociale activiteiten. De opdrachten die je hebt laten liggen bijwerken en toch maar eens écht beginnen aan het lezen van samenvattingen, artikelen of een boek. Kortom, genoeg te doen in een korte tijd. Daarom hebben wij 5 tips voor je verzameld. Succes!

1. Stel vragen

Veel studenten houden er niet van, tijdens een college of les hun hand omhoog steken om een vraag te stellen. Maar vragen stellen helpt! Heel realistisch gezien, wat is er nou erger.. Aangekeken worden omdat je een vraag stelt, of tijdens je tentamen balen dat je de vraag niet gesteld hebt? Daarnaast ben je in de meeste gevallen niet de enige en zijn meerdere studenten blij dat jij het lef hebt gehad om de vraag te stellen. Vind je het toch te spannend of te vervelend om tijdens het college een vraag te stellen? Benader dan je docent in de pauze of achteraf, of stuur hem/haar een mail. Natuurlijk kun je ook de hulp van je medestudenten inschakelen om achter het antwoord te komen.

2. Leer van elkaar

Leren van en met elkaar is een studietechniek die goed werkt. Maak eens samen met andere studenten een opdracht of praat met hen over de theorieën die je moet leren. Heb je moeite met een bepaald wetenschappelijk artikel? Grote kans dat je hier samen uit komt. Daarnaast is het ook zo dat je een tunnelvisie kunt ontwikkelen wanneer je in je eentje studeert. Wanneer je met een groepje studenten leert, discussieer je vaak over dingen waar je zelf niet snel op gekomen zou zijn. Hierdoor wordt je op een andere manier geprikkeld en ga je dieper en beter nadenken over je tentamenstof.

3. Splits hoofd- en bijzaken

Een van de grootste valkuilen van studenten is dat zij zich teveel focussen op onbelangrijke details – de bijzaken. Het kan handig zijn om voor je écht gaat studeren eerst alles eens globaal te bekijken en voor jezelf de hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Als je voor je tentamen namelijk een boek van een paar honderd pagina’s moet kennen, gaat dat hem niet worden als je je niet op de goede zaken richt. Even terug naar je basisschooltijd: focus je met name op de introductie en de afsluiting. Als je snel de kern van een boek of artikel wilt weten, focus je dan op de eerste en laatste zin van de alinea. Lees je wetenschappelijke artikelen? Meestal staat alles wat je moet weten in de discussie en in eventuele modellen.

4. Maak een planning

Je zult net zien dat in de tijd dat jij tentamens hebt allerlei leuke dingen staan te gebeuren, een feestje, een verjaardag, een barbecue of iets anders leuks. Balen als je daar niet naartoe kunt omdat je moet leren! Gelukkig kun je hier ook van te voren rekening mee houden, door een goede planning te maken. Zorg ervoor dat je aan het begin van je studieblok al weet wanneer je het druk gaat hebben. Zet in je agenda wanneer je tentamens en belangrijke deadlines hebt. Door dit al in het begin van je blok te doen kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op deze manier kun je ook om een feestje heen plannen, tijd maken om te sporten en toch je deadlines halen. Het is ook heel belangrijk dat je er voor zorgt dat je planning realistisch is, plan dus niet teveel in een korte tijd. Verdeel alles wat je moet doen in kleine stukjes en plan deze in.

5. Doe ook nog wat leuke dingen

Je studententijd hoort natuurlijk ook ‘de leukste tijd uit je leven’ te zijn. Tijdens die drukke periode is het belangrijk dat je ook leuke dingen blijft doen, zo kun je ontspannen en hetgeen je geleerd hebt laten bezinken. Weet wat je wel en niet kunt doen, en voel je niet schuldig als je na 4 dagen fulltime zwoegen eens een avondje overslaat. Je hebt dit verdiend!

 

Bijna tentamenweek? 5 tips om je hier goed op voor te bereiden
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: