Help! Ik heb de verkeerde studiekeuze gemaakt, wat nu?

Ik vind mijn studie toch niet zo interessant als ik in eerste instantie dacht. Heb ik de verkeerde keuze gemaakt? We zijn nu halverwege het schooljaar en de eerste twijfels over je studie kunnen ontstaan. Ervaar jij ook zulke gedachten? Vervelend! Niet goed op je plek zitten kan je onnodige stress en zorgen geven. Daarom is het belangrijk om toch die juiste studie te kiezen. Maar hoe doe je dit? Er zijn zo ontzettend veel studies, dus het is logisch als je dit lastig vindt. Hieronder staan 3 vragen die je jezelf eens kunt stellen. Hopelijk helpt het je bij het maken van je (volgende) studiekeuze.

Wie ben ik?

Om te beginnen is het belangrijk dat je meer inzicht krijgt in wie jij bent als persoon. Hoe zit je in elkaar? Waar liggen je voorkeuren? Hoe ga je om met stressvolle situaties? Hoe communiceer je? Is dit allemaal effectief of valt er nog winst te behalen? Pas als je echt goed weet hoe je in elkaar zit kun je een weloverwogen studiekeuze maken.

Wat vind ik interessant?

Dit kan best een lastige vraag zijn. Misschien vind je alles wel een beetje interessant. Alleen al het zien van die verschillende studie mogelijkheden kan dan overweldigend zijn. Ook kan het leiden tot frustraties, waarom weet je nu niet wat je echt interessant vindt?! Wellicht denk je de ene dag dat psychologie het helemaal is, terwijl je de andere dag juist weer bioloog of advocaat wilt worden. Mogelijk helpt het je om in te zien dat er een verschil zit tussen dingen interessant vinden en dingen écht interessant vinden. Wellicht vind je alles wel een beetje interessant. Dit hoeft echter niet te betekenen dat deze interesses ook allemaal beroepsmatige interesses zijn. Zo zou je bijvoorbeeld veel interesse kunnen hebben in de verzorging van mensen, maar hen liever niet willen wassen. Of je kunt interesse hebben in de natuur, maar niet in de tuin willen werken als het regent. Het is dus belangrijk om uit te vinden welke dingen jij zowel algemeen als beroepsmatig interessant vindt.

Passen mijn interesses ook bij mijn persoonlijkheid?

Zodra je meer inzicht hebt in je interesses en een studie voor ogen hebt, is het belangrijk dat je nagaat of deze studie ook bij jouw persoonlijkheid past. Als dit niet zo is, zal het namelijk heel veel energie kosten om de studie vol te houden. Wanneer je bijvoorbeeld veel interesse hebt in kunstzinnige beroepen, maar erg beheerst bent, kan dit een succesvolle carrière in de kunstbranche in de weg staan.

Een Glansreijke studiekeuze maken

Nadat je jezelf bovenstaande vragen hebt gesteld is het tijd om de knoop door te hakken en een studiekeuze te maken. Mocht je hier toch nog moeite mee hebben dan is ons studiekeuze- en loopbaanpakket wellicht iets voor jou. Dit pakket bestaat uit 4-5 gesprekken (a 1,5 uur). In dit pakket werken we met een combinatie van gesprekken en gerenommeerde vragenlijsten. Door middel van de vragenlijsten krijg je nieuwe inzichten en bevestiging van wie jij bent als persoon. Ook krijg je meer inzicht in je communicatiestijl, wat jouw invloed is op anderen, hoe je omgaat met problemen en stress, waar je interesses liggen en welke van deze interesses ook beroepsmatig zijn. Tot slot kijken we ook of deze interesses volledig aansluiten op jouw persoonlijkheidseigenschappen, of dat er nog aandachtspunten zijn.

Aanbieding

Studiekeuze-en loopbaanpakket

Tot en met 31 maart 2020 hanteren wij een royale korting op o.a. het studiekeuze- en loopbaanpakket. Heb jij twijfels? Maak dan gebruik van dit pakket om uit te zoeken wat er bij jou past! Meer weten? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier, maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak of mail naar merletoemen@glansreijk.nl.

Contact

Help! Ik heb de verkeerde studiekeuze gemaakt, wat nu?
Getagd op:                        

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: