samenwerken groepsopdracht

Groepsopdrachten, de meeste studenten beginnen al te huiveren als ze er alleen maar aan denken. Anderen vinden het juist wel fijn. Ondanks dat groepsopdrachten gezellig klinken, is dit vaak niet het geval. Samenwerken is vaak de bron voor irritaties, discussies en conflicten. Met name als je met mensen moet samenwerken die je (nog) niet kent, of die minder gemotiveerd zijn dan jij. Daarnaast voelt het bijna altijd alsof jij onwijs veel aan de opdracht gewerkt hebt, terwijl de anderen er amper wat aan hebben gedaan. Maar hoe vervelend het ook kan zijn, je ontkomt er niet aan en die groepsopdracht moet met een positieve beoordeling eindigen. Hoe doe je dat?

Tip 1: Neem de leiding

Veel studenten vinden het moeilijk om de leiding te nemen. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat ze arrogant overkomen of dat groepsgenoten zich aan hen gaan ergeren. Maar het is wel dé manier om luie groepsgenoten aan het werk te krijgen. Door duidelijk te communiceren wat het precieze plan van aanpak gaat zijn, wie wat moet doen en wanneer dit af moet zijn, gaan de meeste medestudenten toch wel aan de bak.

Tip 2: Begin op tijd

Misschien wel de allerbelangrijkste tip, begin op tijd! Beter te vroeg dan te laat. Zeker met onbekende groepsgenoten is dit raadzaam. Je moet hen nog leren kennen en een beetje aftasten wat je aan elkaar hebt. Maak dus wanneer je de groepsindeling weet, meteen een whatsappgroep aan. Dit maakt het makkelijk om met elkaar te communiceren en de eerste bijeenkomst te plannen.

Tip 3: Maak een taakverdeling

Het is belangrijk dat de taken eerlijk verdeeld worden. Als iedereen weet wat zijn taak is en wat deze inhoudt verloopt de samenwerking veel soepeler. Hiermee kan worden voorkomen dat één iemand het meeste werk verricht en de rest hierop meelift. Zorg ervoor dat er met regelmaat gecommuniceerd wordt wat er al gedaan is. Of maak bijvoorbeeld een gezamenlijk Google Docs bestand aan, waarin je precies kunt zien hoe ver iedereen is. Ook niet onbelangrijk, afspraak is afspraak. Houdt iemand zich niet aan de taakverdeling en/of de deadlines? Spreek diegene hier dan op aan! Door dit te doen voorkom je dat ergernissen zich opstapelen.

Tip 4: Bespreek problemen

Het is natuurlijk te hopen dat de samenwerking vlekkeloos gaat verlopen, maar soms wil het echt niet vlotten. Als je merkt dat één groepsgenoot echt helemaal niets doet (en wil doen), geef hier dan niet aan toe. Ga met je groepje bij elkaar zitten en laat op een rustige manier blijken dat jullie niet tevreden zijn met de inzet van de groepsgenoot. Maak hem of haar duidelijk dat er echt wat moet veranderen. Werkt dit niet? Het klinkt heel kinderachtig, maar op dat moment kun je beter contact opnemen met je docent. Deze kan dan bepalen hoe het verder zal verlopen, of iedereen individueel beoordeeld wordt voor zijn werk of dat hij/zij die ene student er op aanspreekt.

Onvermijdelijk

Helaas is het onvermijdelijk dat er een keer discussies of conflicten ontstaan in de samenwerking. Dit kan een hoop gedoe geven, leiden tot een slecht punt of zelfs het einde van een vriendschap. Echter kan het daarnaast ook heel leerzaam zijn voor je toekomst. De kans is groot dat je later met enige regelmaat in een team moet werken, ook dan kom je discussies en conflicten tegen.

Zelfinzicht

Het gedrag dat je vertoont heeft natuurlijk een grote invloed op de dynamiek van de groep. Vaak helpt het om je bewust te worden van je gedrag, je communicatiestijl en je houding. Kortom, om meer zelfinzicht te krijgen. Wil jij je zelfinzicht vergroten? Weten hoe je communiceert en wat dat met je groepsgenoten doet? Of vind je het zelf moeilijk om prioriteiten te stellen en je deel van de groepsopdracht op tijd af te hebben? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om. Samen kunnen we kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Kijk voor meer informatie ook eens op onze studentenpagina, of onze facebookpagina.

Contact

 

Hoe overleef ik een groepsopdracht?
Getagd op:                                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: