Keuzestress; keuzemogelijkheden; keuzes studenten; keuzes; kiezen

Er wordt niet altijd begripvol op gereageerd als het gaat over keuzestress onder studenten. Uitspraken als “Vroeger had je niets te kiezen” en “Studenten van tegenwoordig zijn gewoon verwend” bevestigen dit onbegrip. Hoe kan het nou dat de eerdere generaties het fenomeen keuzestress niet lijken te kennen, terwijl het nu een ‘hot topic’ is?

Keuzestress is een vorm van stress die wordt veroorzaakt doordat er heel veel keuzemogelijkheden overwogen moeten worden voordat er een keuze gemaakt kan worden.

Vroeger had je niets te kiezen

Om een voorbeeld te geven. Vroeger kon je naar een beperkt aantal televisiezenders kijken, als je iets niet had opgenomen of de herhaling had gemist dan had je pech. Tegenwoordig is het anders. Er zijn zelfs meer dan 200 televisiezenders waar je uit kunt kiezen. Ook heb je nog de keuze om iets te kijken op Netflix, Videoland, YouTube of een andere streamingdienst. Verder zijn het aantal studies flink toegenomen, kun je zelfs in het buitenland studeren, kun je meer kopen in de supermarkt dan enkel Hollandse kost en kun je je kleren over heel de wereld bestellen. Lang verhaal kort: de keuzemogelijkheden zijn eindeloos en dat is precies waar de keuzestress ontstaat.

Keuzestress; studenten; studentencoach

Keuzestress, waarom?

De oudere generatie interpreteert keuzestress vaak als aanstelleritis, besluiteloosheid of zelfs verwendheid. Maar ondanks dat het hebben van zoveel keuzevrijheid klinkt als een luxe (en het natuurlijk ook is), zorgt het er juist voor dat het kiezen moeilijker wordt. Waarom? Dat lees je hieronder.

1. Je ziet door de bomen het bos niet meer

Als je een keuze moet maken uit heel veel mogelijkheden zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Waar moet je eigenlijk beginnen? Als je twijfelt over welke chips je wilt eten vanavond, kun je gewoon een aantal verschillende soorten meenemen en ze allemaal proberen. Wanneer je twijfelt over welk programma je gaat kijken, kun je altijd nog naar een ander programma zappen. Maar als je een studie uitkiest, nieuwe schoenen koopt, een relatie met iemand aangaat of een vakantie boekt kun je niet zomaar switchen. Terwijl we dat soms we zouden willen. Misschien is iets anders wel een betere keuze? De keuzemogelijkheden zijn er, en we hebben het verlangen om er zoveel mogelijk uit te proberen om zo een goede keuze te kunnen maken. Natuurlijk kan dat niet, en daar komt de keuzestress voor een groot deel vandaan.

2. Voor veel opties kies je NIET

Als je uit 50 opties kunt kiezen, zijn er uiteindelijk 49 opties die je niet kiest. Het maakt niet uit of het over een studie, een kledingstuk, een ijsje, zak chips of badkamertegels gaat. Hoe meer aantrekkelijke keuzemogelijkheden er zijn, hoe groter de kans is dat je aan al die andere mogelijkheden gaat denken als je de keuze gemaakt hebt. Dit is ook het gevoel dat jongeren ervaren wanneer ze grote keuzes moeten maken. Zou het niet beter zijn geweest om…? Past een andere keuze niet beter bij mij? Doordat de keuzemogelijkheden tegenwoordig zo enorm zijn, lijken de consequenties van het kiezen ook veel groter. Na het maken van een beslissing blijven de dingen die je ook had kunnen kiezen vaak door je hoofd spoken. ‘Niet’ kiezen is dus ook een van de grote veroorzakers van keuzestress.

3. Alles willen

De negatieve effecten van de onoverzichtelijkheid en het ‘niet’ kiezen leidt er soms toe dat we helemaal niet meer willen kiezen. We willen alles, een mooi CV, een goede studie, een leuk sociaal leven, veel geld verdienen, reizen, een leuke partner en sporten. En als het kan willen we alles tegelijkertijd. Dit wordt versterkt door het beeld dat we massaal scheppen op o.a. social media. Het lijkt namelijk alsof sommige mensen het allemaal wel tegelijk kunnen. Natuurlijk kan dat niet, maar wat kies je als je alles wilt? Hoe stel je dan prioriteiten? Alles willen, maar niet alles kunnen, is dus ook dit een bron van keuzestress.

Contact

Bij Glansreijk Studenten helpen we studenten die last hebben van keuzestress, die moeite hebben met het maken van hun studiekeuze, die meer inzicht willen in hun loopbaan interesses, prioriteiten willen leren stellen, om willen leren gaan met stress en nog veel meer. Dit kan zowel face-to-face als online. Wil je weten of we jou kunnen helpen? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Bron: Twintigerstwijfels & Dertigersdilemma’s – Nienke Wijnants

Keuzestress: Wat is het en waarom hebben studenten er massaal last van?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: