Omgaan met faalangst: 3 handige en praktische tips

Faalangst is de angst om te mislukken, een fout te maken of af te gaan in situaties waarin je beoordeeld wordt. Deze angst werkt belemmerend. Word jij bijvoorbeeld soms zo zenuwachtig van een tentamen dat je niet meer kunt nadenken? Erg vervelend! Hieronder staan een aantal tips die jou kunnen helpen bij het omgaan met faalangst.

Waardoor wordt faalangst veroorzaakt?

Om te leren hoe je met faalangst om kunt gaan, is het handig om te weten waar deze angst vandaan komt. Faalangst heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, sta je vol goede moed in het leven, zonder constant op zoek te zijn naar het bewijs dat je bijzonder of uitzonderlijk bent (Robert Haringsma, 2017). Mocht je hier een gebrek aan hebben dan kun je vol negatieve overtuigingen zitten en een laag zelfbeeld hebben. Voorbeelden van zulke overtuigingen zijn: ik ben niet goed genoeg, ik mag geen fouten maken, alles moet perfect, ik ben de enige die dit niet weet. Herken jij zulke gedachten? Hierdoor heb je wellicht de behoefte om aan jezelf en anderen te laten zien dat je goed genoeg bent of om veelvuldig om bevestiging te vragen. Als anderen je immers complimenteren met je prestaties of bevestiging geven, dan moet dat wel betekenen dat jij de moeite waard bent. Logischerwijs volgt hier ook de volgende gedachte uit: als ik niet presteer, ben ik niet de moeite waard. Hierdoor ontstaat faalangst en dat kan je lelijk in de weg zitten. Nu je weet wat de term faalangst inhoudt, kun je onderstaande tips gebruiken om hiermee om te leren gaan.

Verander je mindset

Mindset is een term bedacht door psychologe Carol Dweck. Met mindset bedoelt ze een verzameling van overtuigingen die je kunt hebben. Deze overtuigingen heeft zij voornamelijk onderzocht in combinatie met prestaties leveren. Dweck onderscheidt 2 type mindsets, een groei en statische mindset. Hieronder kun je zien welke overtuigingen er horen bij welke mindset.

2 type mindsets

Herken jij je in de overtuigingen die horen bij de statische mindset? Dan is het van belang dat je je meer gaat focussen op de overtuigingen van de groei mindset. Deze mindset gelooft namelijk dat je alles kan leren en dat prestatie een oefening is. En van een oefening die niet volgens plan verloopt, kun je een hoop leren. Deze overtuiging is een stuk positiever dan die van de statische mindset. Deze statische mindset gelooft namelijk dat al je vaardigheden aangeboren zijn en dat een prestatie een test is om te bewijzen dat je iets kunt. Wanneer jij dus een keer niet presteert, zul jij dit jezelf verwijten en niet focussen op de groeimogelijkheden die een mislukte prestatie met zich meebrengt.

Fouten maken mag

Dat je fouten van jezelf mag maken heeft te maken met het hebben van een groei mindset. Toch is belangrijk om ‘fouten maken mag’ nog even apart en nadrukkelijk te benoemen. Natuurlijk vind niemand het fijn om fouten te maken. Alleen wanneer je faalangst hebt, houd je je erg krampachtig vast aan dit idee. ‘Fouten maken is slecht en niks anders’. Echter valt er nog meer te zeggen over fouten:

  • Overal waar mensen zijn worden fouten gemaakt. Zelfs op het hoogste niveau. Het is niet mogelijk om je werk te laten doen door iemand die nul fouten maakt.
  • Leren en fouten maken zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Vroeger heb je vast leren fietsen. En dit ging zeker niet zonder vallen. Als je nooit fouten maakt, kun je dus ook niet leren. Dit wordt ook wel trial-and-error leren genoemd en is onderzocht door psycholoog Edward Thorndicke.
Fouten maken mag

Je bent oké zoals je bent

De overtuiging ‘je bent goed genoeg zoals je bent’ is belangrijk om te hebben . Faalangst komt namelijk voort uit het idee dat je niet genoeg waard bent als je niet voldoende presteert. Dit is natuurlijk onzin! Maar ja, hoe verander je je overtuiging? De maatschappij maak het er niet gemakkelijker op. Zo wordt je op social media constant geconfronteerd met levens die ‘perfect’ lijken. In vergelijking met hen, kan jouw leven wat grijs afsteken.

Toch is het mogelijk om in te zien dat mensen die beter presteren dan jij, niet persé meer waard zijn. Wat bepaald deze waarde nu precies? Uiteindelijk kun je vaststellen dat de waarde van jou als mens niet afhankelijk is van bijvoorbeeld je salaris of je intelligentie. Door hier bij stil te staan wordt duidelijk dat het irreëel is om angstig te zijn voor falen.

Meer weten?

Wil je meer handvatten om met faalangst om te gaan of heb je andere uitdagingen waar je tegenaan loopt? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of kijk eens verder op onze site. Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennisafspraak maken of mail naar info@glansreijkstudenten.nl.

Omgaan met faalangst: 3 handige en praktische tips
Getagd op:                            

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: