Ontdek je sterke punten

Waarschijnlijk ken je het wel, het gevoel dat je ergens heel erg goed in bent. Vaak zijn dat ook de dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Maar hoeveel tijd kun je daaraan besteden? Ergens gewoon goed in zijn is vaak niet genoeg, je hebt bijna altijd het verlangen om nog beter te willen worden. Of een ander vindt dat je het nog beter of anders moet doen. Maar hoe doe je dat? Meestal ga je uit van je zwakke punt, aan dit punt besteed je veel aandacht en probeer je met alle macht te verbeteren. Daarmee probeer je een zwakte om te zetten in een sterkte. Vaak zal je dan merken dat dit best moeilijk is en soms zelfs niet lukt wat natuurlijk frustrerend is.

Misschien heb je de focus op zwakheden ook wel eens opgemerkt tijdens je werk of studie. In een werk- en of leeromgeving komt het namelijk vaak voor dat er voornamelijk wordt gekeken naar wat er allemaal beter kan in plaats van wat er al heel goed gaat. Het kan zelfs zijn dat je na een evaluatiegesprek naar een training of cursus bent gestuurd om je zwakheden te verbeteren. Wat er dan gebeurt is dat je je gaat focussen op dingen waar je talent niet ligt en dan met pijn en moeite probeert om van een 5 een 6’je te maken. Maar als je echt beter wil worden heb je er meer baat bij om te focussen op je sterke punten. Het zijn namelijk juist jouw sterke kanten die de meeste ruimte bieden voor groei. Hoe fijn zou het zijn om van een 8 een 9 of zelfs een 10 te maken? Hier heb niet alleen jij profijt van, maar ook anderen waar je mee samenwerkt. Het uitgangspunt is daarbij dat je zo min mogelijk aandacht aan je zwaktes besteedt en alleen als ze je echt belemmeren in je functioneren. Jouw mindset dient te liggen op jouw kracht en deze aandacht te geven en onder de aandacht van anderen te brengen.

Hoe kom je er nou achter wat jouw sterke punten zijn? Je kan deze punten in kaart brengen door eens stil te staan bij de volgende vragen:

  • Welke activiteit kun je meestal nagenoeg perfect uitvoeren?
  • Welke activiteit kun je veelvuldig met plezier uitvoeren en op een succesvolle manier in de praktijk brengen?
  • Uit welke activiteit put je motiverende energie?

Wat je dus dient te doen is niet je zwakke, maar juist je sterke punten vaststellen en deze vaker gebruiken zodat je ze verder kan ontwikkelen. Daarbij kun je het best je zwakke punten omzeilen. Door dit te doen zal je zien dat je op termijn beter en met veel plezier functioneert.

Wil jij ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je daar werk van kunt maken? Dan willen wij jou daar graag bij helpen en begeleiden. Als je hier meer over wilt weten kun je vrijblijvend contact met ons opnemen!

Bron: Ontdek je sterke punten – Marcus Buckingham & Donald O. Clifton

Ontdek je sterke punten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: