Gestopt met je studie, en dan?

Volgende week is het alweer 1 februari, voor veel studenten de tijd om met hun studie te stoppen. Als je gebruik maakt van de 1 februari regeling, is er namelijk nog een kans dat je (een deel van) het collegegeld terugkrijgt. Het is natuurlijk een moeilijke keuze, stop je met je studie of ga je door? En als je stopt, wat ga je dan eigenlijk doen?

Het is belangrijk dat je je beseft dat je niet de enige bent die voor deze keuze staat en dat het ook niet erg is. Jaarlijks stopt ongeveer 1 op de 3 eerstejaarsstudenten met hun studie (Bron: ResearchNed). De twee meest voorkomende redenen hiervoor zijn dat de studie toch niet zo goed bij de student paste of dat de studie niet voldeed aan hun verwachtingen.  Het overgrote deel van de gestopte studenten gaat het jaar erna verder met een andere studie, op hetzelfde niveau.

stoppen met je studie

Wat is de 1 februari regeling?

Krijg je voor het eerst studiefinanciering voor hbo of universiteit en stop je in je eerste jaar met je studie? Als je vóór 1 februari je studiefinanciering stopt, worden je studentenreisproduct en aanvullende beurs automatisch een gift. Er is wel een voorwaarde: je mag in hetzelfde studiejaar geen studiefinanciering meer aanvragen voor een opleiding aan het hbo of universiteit. (Bron: duo.nl)

Gestopt in februari, wat nu?

Als je in februari stopt met je studie heb je een lange tussenperiode die je in moet zien te vullen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. We zien dat de meerderheid van de gestopte studenten heel veel gaat werken. Anderen gaan reizen en/of vrijwilligerswerk doen. Natuurlijk zijn dat nuttige en leuke dingen, maar daardoor wordt de nieuwe studiekeuze vaak aan de kant geschoven. Voor je het weet is het alweer mei en zijn de inschrijvingen weer geopend.

Begin op tijd!

Als je ervoor kiest om te stoppen met je studie is de kans groot dat je totaal niet weet wat je nu wil gaan doen. Misschien wist je al heel je leven dat je geneeskunde wilde studeren, maar kom je er nu achter dat dit toch niet bij je past. Of wist je zeker dat de studie bedrijfskunde bij je zou passen, maar voelde je je er helemaal niet thuis. Of dacht je dat pedagogiek de studie was voor jou, maar lukte het je gewoonweg niet om voldoendes te halen. Het is logisch dat je met een hele boel vragen zit en dat het moeilijk is om je verder te oriënteren. Waarschijnlijk zijn één of meerdere van de onderstaande vragen wel herkenbaar:

  • Weet ik eigenlijk wel wat ik wil?
  • Welke studie past bij mij?
  • Hoe maak ik een goede studiekeuze?
  • Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Wat zijn mijn drijfveren?
  • Wat zijn mijn ambities?

Het is niet makkelijk om binnen een korte tijd antwoord te krijgen op al deze vragen. Neem er daarom echt de tijd voor.

Glansreijk Studentencoaching

Om je te helpen bij je studiekeuze vinden we het belangrijk dat je eerst jezelf goed leert kennen. Hoe zit je in elkaar? Waar ben je goed in? Wat vind je juist wél en niet fijn? Deze en andere vragen beantwoorden we door gesprekken te combineren met gerenommeerde vragenlijsten. Daarna gaan we kijken waar je interesses nou echt liggen. Vanuit daar kunnen we dan inzoomen op de arbeidsmarkt om te kijken wat er echt bij jou past.

Meer weten?

We horen graag hoe we jou kunnen helpen. Natuurlijk kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen door een mail te sturen naar kimpril@glansreijk.nl of via onderstaand contactformulier. Ook kun je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek plannen om de mogelijkheden te bespreken. Neem ook hier eens een kijkje.

 

 

 

Stoppen met je studie, en dan?
Getagd op:                                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: