studenten opgebrand tijdens de studie

Studenten

De hoge werk- en prestatiedruk onder studenten in Nederland is ook in het nieuws niet onopgemerkt gebleven. Een kleine greep uit recente nieuwstitels: Prestatiedruk bij studenten zorgt voor burn-outs (RTL Nieuws), Angst, depressie en zelfmoordgedachten: Studenten gaan er aan prestatiedruk onderdoor (Trouw), Veel studenten bezwijken onder prestatiedruk (Telegraaf) en Jongeren voelen druk om aan het perfecte plaatje te voldoen (NOS). Klinkt best heftig toch?

Groot risico

Heftig is het zeker. Dat blijkt wel uit de cijfers van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Uit onderzoek dat zij in 2017 gedaan hebben bleek namelijk dat 1 op de 3 studenten een verhoogd risico had op het krijgen van een burn-out. Om een vergelijking te geven, uit onderzoek van het CBS in 2017 bleek dat 14,6% van de werkenden in Nederland een verhoogd risico had op het krijgen van een burn-out. Het risico van studenten is dus 2,5 keer zo groot! Dit geeft aan dat veel studenten bepaalde burn-out gerelateerde klachten hebben, en als zij hier niets aan doen is de kans groot dat deze klachten uitgroeien tot een echte burn-out die soms weken of zelfs maanden kan duren. Een groot probleem dus.

Wat zijn burn-out symptomen?

Bij een burn-out horen verschillende symptomen, bij iedereen kan de combinatie die uiteindelijk leidt tot een burn-out anders zijn. In het lijstje hieronder staan een aantal veel voorkomende symptomen opgesomd:

  • vermoeidheid of uitputting
  • slapeloosheid
  • lichamelijke pijnen (hoofdpijn, lage rugpijn, spierpijn, …)
  • slechte eetlust
  • lage weerstand
  • concentratieproblemen
  • laag zelfbeeld
  • slechter presteren (meer fouten maken)
  • sociale contacten vermijden

Hoe komt het dat het probleem zo groot is onder studenten?

Er zijn een hoop factoren van invloed op het welzijn van de student. Vaak is het de combinatie van verschillende factoren die er voor zorgt dat het hen teveel wordt. De grootste factoren die leiden tot burn-out bij studenten zijn de hoge werkdruk en de financiële onzekerheid. Veel studenten maken zich druk over een mogelijke studieschuld. Daarnaast spelen sociale druk, de angst om leuke of belangrijke dingen te missen, faalangst, perfectionisme, een verkeerde studiekeuze en social media ook een grote rol. Maar misschien nog wel het belangrijkste is de verwachting die men heeft van de student. Er wordt steeds meer en meer van studenten verwacht. Ze moeten niet alleen het bindend studie advies (BSA) halen, maar ook zo snel mogelijk de studie afronden, een mooi cv opbouwen, vrijwilligerswerk doen, werken om de studie te kunnen betalen en alvast een netwerk opbouwen. Dit is voor veel studenten funest.

Het hoort er nou eenmaal bij

Een groot probleem is dat veel studenten het moeilijk vinden om eventuele klachten te bespreken met anderen. Dit omdat zij het idee hebben dat ze zich aanstellen of niet serieus genomen zullen worden. Daarnaast is het ook nog zo dat er tegenwoordig zóveel van studenten wordt verwacht, dat zij de oververmoeidheid gaan zien als iets normaals. Anderen hebben het toch ook? Ze zien het dan als iets dat er nou eenmaal bij hoort. Maar dit is natuurlijk niet zo, hier moet meer aandacht voor komen!

Voorkomen is beter dan genezen

Burn-out symptomen gaan, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet zomaar over. Ze waaien niet zomaar weg en op langere termijn lopen ze uit tot een echte burn-out waarbij de student zomaar eens weken of maanden uit de running kan zijn. Daarnaast is het zo dat iemand die al eerder een burn-out gehad heeft, een hele grote kans heeft om later nogmaals een burn-out te krijgen. Dit wil je natuurlijk niet! En dat hoeft ook niet, een burn-out kan voorkomen worden. Hoe sneller je aan de bel trekt omdat je burn-out klachten ervaart, hoe eerder je weer energiek aan de slag kan gaan.

Contact

Herken jij een aantal van de bovenstaande symptomen? Of merk je dat je het moeilijk vindt om van alles te doen en ook nog tijd voor jezelf in te bouwen? Heb je last van een hoge werkdruk? Of heb je het gevoel dat je constant maximaal moet presteren? Wij willen je natuurlijk graag helpen! Als coach, psycholoog, vertrouwenspersoon en iemand om mee te sparren staan we jou bij in dit proces, zodat je lekkerder in je vel zit en erger kan voorkomen. Via onderstaand contactformulier kun je vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

Studenten opgebrand tijdens de studie. Wat doe je als het vuurtje (bijna) gedoofd is?
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: