Tips om goed te presenteren

Presenteren kan voor sommige studenten heel wat spanning oproepen. Bij jou ook? Het is ook niet niks om voor een gehele klas te staan en je verhaal te vertellen. Misschien heb je er stiekem best wat moeite mee en word je er nogal zenuwachtig van. Dan is het slim om deze 4 tips te lezen, zo rock jij de volgende keer jouw presentatie!

Tip 1: Bereid je goed voor

Ben jij iemand die deadlines graag uitstelt? Of begin je meestal op tijd? Wanneer je een presentatie hebt is het handig om een week van te voren te beginnen met voorbereiden. Hierdoor heb je genoeg tijd om te oefenen met presenteren. Wil jij het liefst de hele presentatie uit je hoofd kennen? Niet doen! Dit oogt namelijk erg onnatuurlijk en je medestudenten kunnen het gevoel krijgen dat je je verhaal voorleest. Dus goede voorbereiding is van belang, maar je hoeft niet alles tot de puntjes uit je hoofd te leren.

Tip 2: Bedenk een pakkende inleiding

Met de inleiding begin je je presentatie. Zorg ervoor dat deze pakkend is en leg uit waarom jouw presentatie juist zo interessant is. Door een krachtig begin, zorg jij ervoor dat je je medestudenten een reden geeft om aandachtig te (blijven) luisteren.

Tip 3: Straal zelfvertrouwen uit

Hoe spannend je presenteren ook vindt, probeer zelfvertrouwen uit te stralen. Neem een open houding aan (dus doe niet je armen over elkaar) en loop af en toe wat rond. Echter doe dit niet teveel. Dit kan namelijk nogal zenuwachtig ogen. Zorg er daarnaast voor dat je je publiek inkijkt. Je hoeft ze niet recht aan te kijken, maar als je je op een punt boven hen focust, lijkt het net alsof je toch ‘contact’ met ze maakt. Door krachtig te staan en zelfvertrouwen uit te stralen ga je je vanzelf ook zelfverzekerd voelen. Doen dus!

Tip 4: Face your fears

Door spannende dingen aan te gaan leer je het meest. En ja, presenteren mag jou nog steeds een zenuwachtig gevoel geven, maar hoe vaker je het doet, hoe minder gespannen je zult zijn. Probeer ook eens te kijken naar je obstakel(s) tijdens het presenteren. Praat je te snel of met een accent? Weet je niet goed hoe je jezelf een houding moet geven? Allemaal herkenbare moeilijkheden. Door deze van te voren te bekijken, zul je zien dat je hier meer inzicht in krijgt. Hierdoor kun je eerder je obstakel oplossen. En dan kan blijken dat sommige obstakels eigenlijk helemaal geen obstakels hoeven te zijn.

Meer weten?

Wil je meer handvatten om goed te kunnen presenteren of heb je andere uitdagingen waar je tegenaan loopt? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of kijk eens verder op onze site. Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennisafspraak maken of mail naar info@glansreijkstudenten.nl.

Help ik moet presenteren! 4 tips hoe je dit het beste kunt doen
Getagd op:                            

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: