Survivaltips voor introverte studenten; tips voor introverte studenten

Het lijkt wel of scholen en universiteiten denken dat iedereen extravert is. Presenteren, discussiëren, interactie, in groepen werken, video’s van jezelf maken en extra punten krijgen als je vaker een bijdrage levert aan het college. Ook in het sociale leven wordt er massaal vanuit gegaan dat iedereen extravert is. Zo wordt er ongeveer van je verwacht dat je het leuk vindt om naar feestjes te gaan, lid te worden van een studentenvereniging, regelmatig met een groepje medestudenten af te spreken, een terrasje te pakken, een ludieke workshop te doen of op vrienden- of vriendinnenweekend te gaan. Allemaal dingen die jij als introverte student juist minder fijn vindt, zeker als ze allemaal op korte termijn moeten gebeuren. Helaas voor jou zit de wereld momenteel gewoon zo in elkaar en moet je jezelf, als introverte student, maar zien te redden. Als studentencoach snappen wij dat dit niet altijd makkelijk is. Daarom hebben wij, om je te helpen, een aantal tips voor jou en je introverte medestudenten verzameld!

Introvert – Extravert

Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Er zijn bijna geen mensen die 100% introvert of 100% extravert zijn. Zo kun je introvert zijn maar wel heel spraakzaam, of extravert maar totaal niet aanwezig. Ook kun je extravert zijn, maar wel echt je rustmomenten nodig hebben. Het is ook niet negatief of erg als je introvert bent. Dit is één van de vele misverstanden over introverte mensen. Er zijn tal van testen die je kunt doen om te kijken of je introvert of extravert bent. Onderaan dit blog lees je daarover meer.

Survival tips voor introverte studenten

Tip 1: Neem de tijd om goed te plannen

Door goed te plannen kun je voorkomen dat je overladen wordt met sociale uitjes en verplichtingen. Bij het plannen is het belangrijk dat je keuzes maakt, naar welke activiteiten wil je graag gaan? Deze geef je prioriteit. Je MOET niks, dus als je vanavond naar een borrel gaat MAG je de avond er na best voor jezelf plannen. Een hele dag op je kamer zitten en doen wat jij fijn vindt mag ook. Laat je door niemand iets verplichten en beheer je eigen planning!

Tip 2: Zoek de extraverten op

Vaak zijn ze makkelijk te vinden – zoek iemand op die aanwezig is, spraakzaam is, grappen maakt of hard lacht. Dat je zelf niet zo in elkaar zit, betekent niet dat je het niet fijn vindt om bij extraverten in de buurt te zijn. Op een feestje kan zo’n groepje extraverten erg gezellig zijn, en niet te vergeten, ook erg makkelijk. Extraverte studenten hebben graag het hoogste woord en ze hebben natuurlijk publiek nodig, meestal hoef je zelf niet veel te praten en kun je toch een leuke avond hebben.

Tip 3: Besef je dat je niet de enige introverte student bent

Ongeveer 1 op de 3 mensen is introvert, je bent dus zeker niet de enige! Je hoeft die andere introverten echt niet op te gaan zoeken als je dat niet fijn vindt, maar weten dat je niet de enige bent die bepaalde dingen moeilijk vindt, anders ervaart of ongemakkelijk vindt kan je vaak al helpen.

Tip 4: Bereid je voor op de ‘wat doe je in je vrije tijd’ vraag

Deze vraag komt heel vaak terug. Op verjaardagen, op de eerste dag in een nieuwe klas of werkgroep en zelfs in de kleinere masters wordt hier enthousiast gebruik van gemaakt. Tja, wat antwoord je dan? Kijken ze je ook nog eens met z’n allen aan. Extraverten weten waarschijnlijk niet van ophouden, ze doen van alles en het lijkt wel of ze niet moe te krijgen zijn. Door op deze vraag een antwoord voor te bereiden bespaar je jezelf op het moment van de vraag veel stress. En ook hierin ben je niet de enige (tip 3), bedenk je dat er in je werkgroep nog veel meer introverte studenten zitten die het moeilijk of spannend vinden om deze vraag te beantwoorden.

Tip 5: Doe de wc-truc

Als je merkt dat je even weg wilt maar geen reden kunt bedenken, dan is ‘ik ga even naar de wc’ je redder in nood. Neem dan ook de tijd om naar de wc te lopen, doe de deur op slot en kom even tot rust. Je bent alleen, niemand ziet je. Het is natuurlijk wel handig is als je niet heel lang blijft zitten, dan kun je beter een paar keer gaan.

Tip 6: Weiger groepsdruk

Blijf in je achterhoofd houden dat je niets MOET. Dat anderen het leuk vinden om een speech te geven, op de bar te dansen, te karaoken of wekelijks te gaan stappen betekent niet dat jij dat ook hoort te doen. Meestal is een simpele ‘nee, dankje’ al genoeg. Zo niet, houdt dan voet bij stuk. We zitten nou eenmaal allemaal anders in elkaar.

Tip 7: Ontspan voor een drukke activiteit

Introvert zijn betekent natuurlijk niet automatisch dat je het niet leuk vindt om aan activiteiten deel te nemen. Je moet er alleen (waarschijnlijk) wat langer van bijkomen, omdat het je meer energie kost. Zorg er daarom ook voor dat je uitgerust bent voor je gaat. De kans dat je overprikkeld raakt is dan veel kleiner. Dit ‘tot rust komen’ kun je doen door uit te slapen, in bad te gaan, een wandeling te maken of even op bed te liggen. Het maakt niet uit wat je doet, als het jou maar rust geeft.

Tip 8: De kater komt later

Niet alleen het ontspannen van te voren is van belang, maar ook het bijkomen achteraf. Zorg er met het plannen (tip 1) dus voor dat je hier rekening mee houdt. Neem je rust en ben trots op jezelf dat je het toch maar mooi gedaan hebt. Nu hoef je ook even niet meer, als het goed is.

Tip 9: Blijf ademhalen

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je lichaam en dat je niet opgeslokt wordt door je eigen gedachten. Iets wat je hierbij kan helpen is je concentreren op je ademhaling. Dat kun je al doen door diep door je neus in te ademen, en rustig door je mond uit te ademen. Als je merkt dat je je niet op je gemak voelt, neem dan even een rustmomentje. Loop even naar buiten, aai de hond of de kat, bekijk het huis of pak zelfs even je telefoon er bij. Of zoek bewust de andere introverte studenten op. grote kans dat zij ook behoefte hebben aan een beetje rust.

Hoe introvert of extravert ben jij?

Het komt bijna nooit voor dat iemand 100% introvert of 100% extravert is. Op deze site kun je een simpel testje doen dat je een globaal beeld geeft van jouw eigen mate van introversie. Natuurlijk zijn er nauwkeurigere en gedetailleerdere vragenlijsten om dit vast te stellen. Als je hier interesse in hebt, of gewoon meer inzicht wilt in je persoonlijkheid, kun je contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier.

Contact

Wil jij investeren in je persoonlijke ontwikkeling, meer weten over je loopbaaninteresses, hulp bij het maken van je studiekeuze of bij het omgaan met stress? Of bij nog iets heel anders? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Survival tips voor introverte studenten
Getagd op:                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: