toekomsttwijfels, studiekeuze, studiekeuzebegeleiding; studie kiezen

Het kiezen van een nieuwe studie kan heel lastig zijn. Toch lijkt het wel of goed kiezen de norm is geworden. Er is zoveel informatie beschikbaar over verschillende studies, hoe moeilijk kan het nou zijn? Nou, heel moeilijk! Doordat er zoveel informatie beschikbaar is en er zoveel verschillende studies zijn, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Helaas kun je niet alle studies uitproberen, dus op een gegeven moment zal je een keuze moeten maken en moet je erop vertrouwen dat het de juiste is. Maar wat maakt nou dat die ene studie veel beter bij jou past dan al die andere? Uit zoveel verschillende opties kiezen brengt vaak ook spanning, angst en twijfel met zich mee. Dit is niet gek en hoort bij het maken van een belangrijke keuze, maar het is wel vervelend en moet niet te lang duren. Er zijn nog een meer redenen die het kiezen van een studie extra lastig en/of stressvol kunnen maken. Een aantal van deze redenen staan hieronder beschreven.

1. Je bent niet aangenomen op de studie die je het liefst wilt doen

Bij veel studies stelt de toelatingsprocedure niet veel voor. Heb je het juiste pakket en de juiste cijfers? Dan is het geen probleem. Maar met de studie die jij voor ogen hebt werkt het anders. Er zit misschien een strenge selectie op (zoals bij geneeskunde of tandheelkunde), je moet bepaalde cijfers hebben of toelatingstesten doen. Vol spanning heb je het moment van de waarheid afgewacht. Er hangt veel van dit moment af: ga je wel of niet je droom waarmaken? Helaas voor jou heeft het niet goed uitgepakt en zal je (in ieder geval het aankomende jaar) iets anders moeten gaan doen. Maar wat?

2. Je hebt het BSA niet gehaald

Voor sommige studies is het nodig om een BSA (Bindend Studie Advies) te halen in het eerste jaar. Dit houdt in dat je een bepaald aantal studiepunten moet behalen om door te stromen naar het volgende jaar. Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor dit niet gelukt is: (1) je hebt het een beetje laten versloffen en krijgt het niet meer bijgewerkt, (2) de studie is te moeilijk/te zwaar, of (3) persoonlijke omstandigheden hebben het extra moeilijk gemaakt. In dit laatste geval is er vaak nog wel wat te regelen met je opleiding. In de eerste twee gevallen wordt dat moeilijker of zelfs onmogelijk. Dan zal je toch écht moeten stoppen en een andere studie moeten kiezen. Maar welke? Je hebt niet voor niets voor deze studie gekozen… En hoe pak je deze zoektocht aan?

3. Je vindt bijna alles wel een beetje interessant

Het kiezen wordt nog moeilijker als je van alles en nog wat een beetje interessant vindt, maar niet goed weet waar je beroepsmatige interesses liggen. Alleen al het kijken naar de verschillende studies kan dan overweldigend zijn. Ook kan het leiden tot frustratie, waarom weet je nou niet wat je echt interessant vindt?! Misschien denk je de ene dag wel dat biologie echt het vakgebied is waarin jij thuishoort, terwijl je de andere dag juist weer docent of advocaat wilt worden. Het is dan heel belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw beroepsmatige interesses. Maar hoe doe je dat?

Hoe kom je er achter welke studie bij jou past?

Wie ben ik?

Om te beginnen is het heel belangrijk dat je meer inzicht krijgt in wie jij bent als persoon. Hoe zit je in elkaar? Wat vind je fijn & wat niet? Waar liggen je voorkeuren? Hoe ga je om met stressvolle situaties? Hoe communiceer je? Is dit allemaal effectief of valt er nog winst te behalen? Pas als jij goed weet hoe je in elkaar zit kun je een weloverwogen studiekeuze maken.

Wat vind ik interessant?

Er zit een verschil tussen dingen interessant vinden en dingen écht interessant vinden. De meeste mensen hebben best een brede algemene interesse, ze vinden dus meerdere dingen een beetje interessant. Toch hoeven deze interesses niet allemaal beroepsmatige interesses te zijn. Iemand kan heel veel interesse hebben in de verzorging van mensen, maar geen billen willen wassen. Of iemand kan veel interesse hebben in de natuur, maar wil niet in de tuin werken als het regent. Het is dus belangrijk om uit te vinden welke dingen je zowel algemeen als beroepsmatig interessant vindt.

Passen mijn interesses ook bij mijn persoonlijkheid?

Zodra je meer inzicht hebt in je interesses en een studie voor ogen hebt is het belangrijk dat je nagaat of deze studie ook bij jouw persoonlijkheid past. Als dit niet zo is, zal het namelijk heel veel energie kosten om de studie vol te houden. Wanneer je bijvoorbeeld veel interesse hebt in kunstzinnige beroepen, maar heel beheerst bent, kan dit een succesvolle carrière in de kunstbranche in de weg staan.

Knoop doorhakken: een studie kiezen

Eindelijk is het zo ver, je weet hoe je in elkaar zit, waar je beroepsmatige interesses liggen en welke studies bij je zouden kunnen passen. Dan is het nu tijd om echt te kiezen! Hoe je dat het beste kunt doen verschilt per persoon. Voor de een is het goed om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten, terwijl de ander gewoon op zijn/haar gevoel afgaat. Hoe je het ook doet, het gaat er om dat je uiteindelijk een keuze maakt waar je achter staat.

aanbieding studiekeuzebegeleiding; studie kiezen

Glansreijke studiekeuze maken

Voor het maken van een studiekeuze hebben wij een studiekeuze- en loopbaanpakket ontwikkeld. Dit pakket bestaat uit 4-5 gesprekken (a 1,5 uur). In dit pakket werken we met een combinatie van gesprekken en gerenommeerde vragenlijsten. Doormiddel van de vragenlijsten krijg je nieuwe inzichten en bevestiging van wie jij bent als persoon. Ook krijg je meer inzicht in je communicatiestijl, wat jouw invloed is op anderen, hoe je omgaat met problemen en stress, waar je interesses liggen en welke van deze interesses ook beroepsmatig zijn. Tot slot kijken we ook of deze interesses volledig aansluiten op jouw persoonlijkheidseigenschappen, of dat er nog aandachtspunten zijn.

Aanbieding

Tot en met 31 augustus 2019 hanteren wij een royale korting op het studiekeuze- en loopbaanpakket. Heb jij nog twijfels? Maak dan gebruik van deze zomer om op je gemak uit te zoeken wat er bij jou past! Meer weten? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier, maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak of mail naar kimpril@glansreijk.nl

Contact

Toekomsttwijfels: Help! Ik moet een (andere) studie kiezen
Getagd op:                    

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: