fouten studenten

Foutje, bedankt

Iedereen maakt natuurlijk wel ooit fouten, dat is voor studenten zeker niet anders. Voornamelijk eerstejaarsstudenten die nog niet weten wat ze kunnen verwachten maken wel eens een foutje. Dat is helemaal niet erg, van fouten leer je tenslotte. Maar het kan wel leiden tot vervelende gevolgen en situaties die je liever zou vermijden. Daarom waarschuwen we je nu alvast voor deze 4 veelgemaakte fouten. Dan hoef je die in ieder geval niet te maken!

Fout 1: Alle boeken kopen

Veel eerstejaarsstudenten bestellen netjes alle boeken die op de boekenlijst, blackboard of in de syllabus staan. De meeste docenten blijven ook elk college benadrukken dat je het boek écht nodig hebt om het vak te halen. Wat natuurlijk ook zo kan zijn, maar de ervaring leert dat je er na een paar colleges achter komt dat je het overgrote deel van de boeken toch niet nodig hebt. Ze hebben je alleen maar een kapitaal gekost. Daarnaast staan er bijna altijd samenvattingen online waarmee je al een heel eind kunt komen. Mocht je het boek toch écht nodig hebben of fijn vinden als extra houvast bij de stof, dan zal je het al snel merken en kun je het altijd nog kopen.

Fout 2: Alles opschrijven/typen

Als je om je heen kijkt in de collegezaal zal je zien dat het overgrote deel van de studenten als een malle aan het typen is. Ze schrijven letterlijk op wat de docent zegt. Maar veel van deze informatie is irrelevant en dus zonde van de tijd en moeite. Het is natuurlijk zo dat er tijdens de hoorcolleges gefocust wordt op de belangrijkste informatie. Daarom is het ook goed om aantekeningen te maken. Maar probeer je wel enkel te focussen de hoofdzaken en niet op de bijzaken. Meestal is het ook zo dat de slides na het college online komen, het is dan ook niet nodig om de hele slide over te typen.

Fout 3: Uitstellen

Als je net van de middelbare school afkomt ben je gewend dat je een opdracht in een korte tijd kunt maken. Maar vergis je niet, deze opdrachten waren echt niks vergeleken met je opdrachten op de hoge school of de universiteit. Een opdracht waar 20 uur voor staat kost natuurlijk niet iedereen precies die 20 uur, maar reken er maar op dat het in de buurt komt. Dat is dus niet te doen in een avondje of twee. Begin daarom altijd op tijd!

Fout 4: Collegevrije dagen zien als vrije dagen

Vergeleken met de middelbare school heb je ineens veel minder lessen en vaak zelfs een of meer dagen waarop je helemaal niet naar je school toe moet. Voelt wel lekker, zo’n vrije dag. Maar vergeet niet dat deze “vrije dagen” eigenlijk bedoeld zijn om jou de ruimte te geven om de stof te leren en opdrachten te maken, niet om leuke dingen te doen en uit te slapen.

Ondersteuning

Wij van Praktijk Glansreijk zijn er voor studenten die tegen problemen aanlopen in hun studententijd. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om prioriteiten te stellen? Om “nee” te zeggen tegen die vriend of vriendin die iets leuks wil doen terwijl jij eigenlijk moet leren? Twijfel je over je studiekeuze of ervaar je veel stress op je studie? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

 

4 veelgemaakte fouten door (eerstejaars-)studenten
Getagd op:                                

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: